dinsdag 22 april 2014

Jaaaa! mijn herontwerp gaat over vaktaal en examentaal ontwikkelen in vmbo t4

De eindexamens gaan bijna beginnen. Mijn leerlingen uit vmbo t4 vinden het heel spannend dat de examens eraan komen. Er is veel geoefend met de stof die ze moeten kennen. De vragen van de eindexamens vinden ze maar moeilijk en de vinden docenten van de mens en maatschappij vakken vinden dat ook. Het zou toch jammer zijn als ze vanwege de taal de examens minder goed zouden maken. 
In de personeelskamer wordt er geklaagd over het feit dat ze zo moeilijk aan het werk gaan en dat terwijl ze nog zoveel te doen hebben. 
Voor beeldende vakken heb we veel geoefend met de vorm van de vragen en de examentaal. Maar ook aan hoe je nu een vraag kan lezen en op welke manier je het best antwoord kan geven. Als ik het met collega's erover heb zeggen ze allemaal dat het heel fijn zou zijn als er materiaal zou liggen wat ze kunnen gebruiken om te oefenen met de leerling. En dan niet de laatste paar weken maar structureel vanaf het begin van het examen jaar.
Tijdens het college van divergerend denken heb ik mijn studie genoten gevraagd mee te denken over dit onderwerp. Daar kwam dit uit: 


ook in strijp S hebben we er over gebrainstormed. Dus nu weet ik zeker.
Mijn herontwerp gaat over de verwerving van vak en examentaal en de daarbij behorende strategieën.

vrijdag 18 april 2014

Workshop over leerstrategieën van Kolp en Vermunt

Ik ben mentor van een brugklas. Deze leerlingen komen van allerlei scholen die op allerlei manieren meer of minder aandacht besteden aan leren leren. Volgens mij is naast goed docentschap een van de voorwaarde om tot leren te kunnen komen, weten hoe je dat dan doet. Als experiment heb ik met mij  brugklas uitgebreid aandacht besteed aan hun eigen leerstijl en hoe je dat dan het beste kan toepassen. in de loop van de weken zijn alle leerstijlen aan bod gekomen. Maar dan wel aan de hand een leerstijlen test zodat iedere leerling kon beginnen met het oefenen van de best passende om zo de hele cyclus te doorlopen. De leeropbrengst verbeterde enorm. Zodoende heb ik aan mijn collega mentoren een workshop gegeven over leerstijlen en ze van alle materialen voorzien. Volgend schooljaar komt dit item vast in het begeleidingstraject voor de brugklassers.
Leuk!!


donderdag 17 april 2014

professionalisering over toetsing

We hebben we met een grote groep uit ons cluster deelgenomen aan de cursus toetsen schrijven door Tom Erkens van het Cito. Deze middag zie ik als een mooie start om op een eenduidige manier toetsen vorm te geven en onze toetsen bewuster in te richten via het KIT-model, en te kijken naar de verhouding KIT per leerjaar en determinatie in de onderbouw.

Er is in dit jaar binnen de verschillende secties ervaring opgedaan met KIT en determinatie, daarom wil ik jullie graag uitnodigen om op 13 mei van 15- 16  in lokaal A5 bij elkaar te komen om te hierover te overleggen aan de hand van toetsen. 

Neem een voorbeeld-toets mee waarmee je de volgende onderwerpen kunt aantonen:
-    Positieve ervaringen met het werken met het KIT-model. 
-    Knelpunten met het werken met KIT.
-    Hoe maak je KIT zichtbaar voor de leerling?
-    KIT en determinatie​ [voorbeeld toets Verzorging, wellicht bij andere secties ook zichtbaar op de toets?] 

Doel van deze bijeenkomst het delen van 'good-practice', om in de sectie daarna actief verder te gaan met het schrijven van toetsen. 
Vervolgvragen in de sectie kunnen daarom ook zijn:
-    Verhoudingen K/IT in de verschillende leerjaren stromingen.
-    Inzet van KIT in dakpanklassen
-    Doorstroom naar H3. 

dinsdag 8 april 2014

Overleg met clustercoordinatoren

Sinds 2 jaar hebben we op school clustercoördinatoren. Er zijn vier clusters te weten talen, praktijkgerichte vakken ( drama, verzorging,bo, ckv, techniek en kunstvak), beta en mens en maatschappij. Dit heeft als doel om meer vakoverstijgend samen te werken zodat de leerlijnen van de clusters aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat er nagedacht wordt over gelijkwaarde toetsing en nakijkmodellen en dat er met good practise gewerkt kan worden. Met twee clustercoördinatoren ( talen en praktijk) ben ik in gesprek gegaan over het herontwerp waar ik mee bezig ben en de toepasbaarheid in de clusters. beiden zien de noodzaak van taal ontwikkeling en woordenschat verbreding zeker in. En dan niet alleen in het voor examen jaar maar liefst al in klas 1. Zodat het een vanzelfsprekende strategie voor de leerling wordt. Dat geldt ook voor toetsing. Het trainen van aanpakstrategieën voor het lezen van de toetsvraag en een hoe de leerling een toetsvraag moet beantwoorden is een heel zinvol.
Dus graag verder ontwikkelen volgens beiden! We hebben met elkaar afgesproken dat we met enige regelmaat bijeen zullen komen om met elkaar over dit onderwerp te sparren.